Kan hyresvärden förbjuda dig att ha gäster?

Inte när du hyr en hel lägenhet, som regel. När du väl har skrivit på ett hyreskontrakt för din permanentbostad är lägenheten juridiskt sett ditt hem, och hyresvärden har inget att säga till om vem som kommer på middag eller sover på soffan. Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU), Spaniens hyreslag, nämner inte besökare över huvud taget.

Hyresvärden får inte heller komma in och kontrollera. Spaniens grundlag (artikel 18.2) skyddar ditt hem mot tillträde utan ditt samtycke eller domstolsbeslut, och det skyddet gäller hyrda bostäder lika väl som ägda.

Vissa kontrakt innehåller fortfarande en klausul som förbjuder gäster eller övernattningar. Om en domstol skulle tillämpa en sådan mot vanliga besök är inte tydligt avgjort, och vi har inte hittat något avgörande som slår fast det. Om ditt kontrakt har en sådan och hyresvärden trycker på, skaffa rådgivning innan du bråkar: Oficines de l'Habitatge i Barcelona ger hyresgäster gratis rådgivning, eller kontakta en advokat.

Att hyra ett rum är något annat. Du delar lägenheten med hyresvärden eller andra hyresgäster, och de husregler du gått med på kan begränsa gäster, särskilt övernattande. Vår guide till hyreskontrakt för rum går igenom vad sådana regler får och inte får göra.

Artikel 18.2 i Spaniens grundlag (BOE); fulltexten av LAU (BOE).

Hur länge får en gäst stanna?

Spansk lag anger inget antal dagar. LAU sätter ingen gräns för hur länge en besökare får stanna, så ett tvåveckorsbesök av dina föräldrar och en månad med en vän mellan två lägenheter är båda, i sig, bara gäster.

Det som ändrar saken är en gäst som börjar bo där. Frågorna en hyresvärd eller domare skulle ställa är praktiska. Betalar personen till hyran? Får hen sin post till lägenheten? Har hen folkbokfört sig där i padrón? Är lägenheten fortfarande huvudsakligen ditt hem, eller har den blivit hens? En gäst som stannar i månader, betalar dig varje månad och inte har någon annanstans att bo ser väldigt mycket ut som en andrahandshyresgäst, vad du än kallar hen.

Det säkra upplägget för en lång vistelse är enkelt: inga pengar som byter händer, ett tydligt slutdatum, och lägenheten förblir ditt hem medan personen är där.

Kan din partner eller familj flytta in hos dig?

Vanligtvis ja, men läs ditt kontrakt först. LAU i sig kräver inte hyresvärdens medgivande för att en partner eller familjemedlem ska bo hos dig, och några av dem skyddar lagen direkt:

  • Make/maka och barn. Artikel 7 säger att ett hyreskontrakt förblir ett bostadskontrakt så länge hyresgästens make/maka eller underhållsberoende barn bor i lägenheten, även om hyresgästen själv inte gör det.
  • En partner efter två år. Artiklarna 12 och 16 låter en partner som bott med dig i minst två år (eller hur kort tid som helst om ni har ett gemensamt barn) ta över kontraktet om du flyttar eller avlider. En make/maka som bor med dig har samma rätt.

Gråzonen är kontraktet. Många hyreskontrakt i Barcelona listar vem som ska bo i lägenheten, eller säger att bara de namngivna personerna får bo där. Hur långt en sådan klausul kan gå för att hindra en partner eller nära familj från att flytta in är inte tydligt avgjort. Om hyresvärden invänder, rådfråga en yrkesperson innan någon börjar bära flyttkartonger.

Oftast är den enklaste vägen att meddela hyresvärden skriftligt och be att få lägga till din partner i kontraktet som medhyresgäst. Det ger hen egna rättigheter, underlättar padrón och ställer två inkomster bakom hyran, vilket hyresvärdar brukar gilla.

Artiklarna 7, 12 och 16 i Ley de Arrendamientos Urbanos (BOE).

Får en gäst betala hyra till dig eller bidra?

Inte utan hyresvärdens skriftliga medgivande. Så fort någon betalar dig för att bo i en del av lägenheten hyr du ut i andra hand. Artikel 8 i LAU tillåter bara att en bostad hyrs ut i andra hand delvis, och bara med hyresvärdens skriftliga medgivande. Artikel 27 anger andrahandsuthyrning utan medgivande som en av grunderna för att hyresvärden kan säga upp kontraktet.

Att dela på matinköpen eller en middagsnota är inte hyra. En fast månadsbetalning för ett rum är det. Att hyra ut ditt extrarum eller din soffa till turister är ytterligare en annan sak: det kräver en turistlicens som din hyresbostad nästan säkert inte har, och Barcelona utfärdar inga nya. Vår guide till andrahandsuthyrning går igenom hur du gör det rätt om du har hyresvärdens godkännande.

Kan hyresvärden höja hyran om någon flyttar in?

Inte under kontraktstiden. Din hyra är beloppet i kontraktet, och LAU låter det bara ändras en gång om året genom den uppräkning ni kom överens om i kontraktet (artikel 18), inte för att fler personer bor i lägenheten. Om en hyresvärd begär mer pengar för att din partner har flyttat in är det en ny överenskommelse som du är fri att tacka nej till.

Räkningar är en annan sak. Om abonnemangen står i hyresvärdens namn och vidarefaktureras till dig till självkostnadspris betyder fler personer större räkningar, och det är rimligt. Om kontraktet tar ut ett fast belopp för räkningar ska beloppet förbli det som står i kontraktet.

Kan en familjemedlem folkbokföra sig i padrón på din lägenhet?

Ja, om personen faktiskt bor där. Padrón är registret över var folk bor, och lagen säger att du ska vara registrerad där du bor mest (artikel 15 i lag 7/1985). En besökare som stannar några veckor bor inte där och bör inte registrera sig.

För någon som har flyttat in kräver Barcelona ett skriftligt tillstånd från den person vars namn står på hyreskontraktet, plus en kopia av den personens id-handling, när den sökande inte själv är kontraktsinnehavare. Ajuntament anger att tillståndet gäller i tre månader från dess datum. Kontrollera den aktuella dokumentlistan på Ajuntaments padrón-sida eller genom att ringa 010 innan du går dit, eftersom kraven ändras. Vår guide till empadronamiento går igenom besöket steg för steg.

Tänk på att en registrering i padrón är bevis på att någon bor i lägenheten. För en partner som flyttat in är det hela poängen. För en vän på genomresa dokumenterar det att hen bor hos dig, vilket är det första en hyresvärd skulle peka på om hen misstänkte andrahandsuthyrning.

Padrón-krav från Ajuntament de Barcelonas sida för padrón-registrering, kontrollerad i oktober 2026; artikel 15 i lag 7/1985 (BOE).

Hur är det med grannarna och huset?

Gäster är ditt ansvar. Artikel 27 i LAU låter hyresvärden säga upp kontraktet om lägenheten används för verksamhet som är störande, ohälsosam, farlig eller olaglig, och husets samfällighet kan också agera mot buller, enligt artikel 7.2 i lagen om ägarlägenheter (Ley de Propiedad Horizontal). En tystlåten släkting i en månad angår ingen. Ett roterande gäng vänner med rullväska varje helg blir uppmärksammat, och i Barcelona, där grannar anmäler misstänkta turistlägenheter, kan det leda till ett besök du inte vill ha.

Artikel 7.2 i Ley de Propiedad Horizontal (BOE).

Vad bör du göra inför en lång vistelse?

  • Läs kontraktet. Leta efter klausuler om boende, gäster, användning av lägenheten eller andrahandsuthyrning (ocupantes, cesión, subarriendo).
  • Meddela hyresvärden om det är mer än några veckor. Det är inget lagkrav enligt LAU, men ett kort meddelande förekommer samtalet "vem bor i min lägenhet?".
  • Håll pengar utanför. Ingen hyra från en gäst om inte hyresvärden har godkänt det skriftligt.
  • Håll det tillfälligt. Ett tydligt slutdatum, och ingen padrón för korta besök.
  • Gör en inflyttning officiell. Om en partner eller släkting flyttar in för gott, be om att hen läggs till i kontraktet.
  • Sök hjälp om det blir en tvist. Oficines de l'Habitatge de Barcelona ger hyresgäster gratis rådgivning.

Så hjälper Llavai

Om gästen håller på att bli en rumskompis, eller din familj flyttar hit för gott, kan du behöva en större bostad. Llavai bevakar de stora hyresportalerna, poängsätter varje ny mäklarannons mot din kravprofil (budget, barris, sovrum) och lägger de bästa först, med mäklarens nummer ett tryck bort, så att du kan ringa innan kön bildas. Ställ in din sökning på ett par minuter. Om du hellre slipper ringa själv kan Julia göra det på spanska med Pro-planen.